· 

HUIDMADEN OP (PASGEBOREN) KALVEREN ZORGEN VOOR PROBLEMEN:

Met de zomerse temperaturen van juni 2020 zou je zeggen dat het zelfs voor vliegen nog te warm is, maar niets is minder waar.

Ik was recent op een zoogkoeienbedrijf waarbij het mij opviel dat sommige kalveren erg traag waren en zich afzonderden van de groep.

De dieren hadden een vieze staart en een bevuilde achterhand. Natte plekken waren duidelijk te zien.

Mijn eerste gedachte was Myiasis, een gedachte die bevestigd werd door de ammoniakgeur en de aanwezigheid van afgestorven weefsel met daaronder al maden in diverse stadia.

De kalveren zijn direct gewassen met een madendodend en wond ontsmettend middel en behandeld met een langwerkende antibiotica en een pijnstiller.

De veehouder vertelde mij dat de nacht voorafgaand aan mijn bezoek er een koe gekalfd had. Haar kalf lag netjes verscholen tegen de bosrand. Ik besloot (voorzichtigheidshalve) dit kalfje ook te checken op huidmaden. Het kalf lag in het hoge gras en was al bezaaid met vliegen, (waaronder de groene vleesvlieg “Lucilia sericata”). 

Op het kalfje zag je al de eerste piepkleine maden zitten. Snel behandelen met een madendodend en vliegwerend middel was de redding voor dit, (slechts enkele uren oude), kalfje.

Een huidmaden infectie wordt veroorzaakt door vliegen (waaronder de groene vleesvlieg), die aangetrokken worden door lichaamsgeuren en dan meer specifiek de ammoniakgeur. Een natte vacht, vaak veroorzaakt door lichaamsvocht, is de perfecte plaats voor deze vliegen om eitjes te leggen. Een vlieg legt honderden eitjes, die onder gunstige omstandigheden binnen enkele uren uitkomen en een invasie van larven en maden tot gevolg hebben.

De larven en maden laten het weefsel en de huid rotten doordat zij enzymen produceren. De rottende huid wordt zacht en is daardoor voor de maden nog gemakkelijker te doorboren en te verteren, ze kunnen zo makkelijker de voedingsstoffen van hun gastheer opnemen.

Het is een neerwaartse spiraal, waarbij door de rottende geur van de huid steeds meer vliegen worden aangetrokken.

Uiteindelijk sterft het aangetaste dier door de toxines, (in de door de maden geproduceerde enzymen), door uitputting en door beschadigde weefsels.

Gelukkig liep het hier allemaal nog goed af, ofschoon de veehouder wel geschrokken is van deze 3 gevallen in zijn kudde. Hij volgt nu zijn groep dieren extra goed op en doet preventief aan vliegenbestrijding.

Een huidmaden infectie beperkt zich helaas niet alleen tot runderen. Aantasting door huidmaden kom je bijvoorbeeld ook tegen op schapen, geiten, honden, konijnen, cavia’s, in de hoeven van paarden, enzovoorts. U bent hierbij dus gewaarschuwd!