· 

ALLES BEGINT MET EEN CORRECTE OPVOEDING VAN HET KALF:

De opfok "van kalf tot volwassen rund" legt voor een groot deel de basis voor een succesvolle melkgift of vleesaanzet. Dat weet iedereen die met hart en ziel met zijn of haar runderen werkt.

Ook het uiteindelijke gedrag van runderen wordt in de opfokperiode definitief bepaalt.

Leer de kalveren daarom vanaf de eerste dag dat u de leider bent, en dat ze te allen tijde dienen te gehoorzamen. Het kost niet eens extra tijd, en levert later beter hanteerbare dieren op waarmee u veiliger en efficiënter kunt werken.

Dan levert het zelfs tijd op!

Op deze bovenstaande foto ziet u vaarzen die mij voor de allereerste keer zien. De zwartbonte vaars kent geen enkel respect voor vreemden. Dit uit zich doordat ik (rechts) ter hoogte van het schouderblad mijn elleboog en arm op haar kan laten rusten, en ze het zelfs niet eens erg vindt.

Deze vaars toont geen enkel respect voor de mens en zal (indien ze niet gecorrigeerd wordt), haar “eigen wil” richting melkveehouder constant blijven doordrukken.

Op deze bovenstaande foto:

in datzelfde hok, op hetzelfde bedrijf zien we de roodbonte vaars.

Zij reageert direct positief op mijn lichaamstaal.

Met de handen in de zak en zonder stok (of enig woord te hoeven zeggen), reageert dit dier positief, en doet het rustig en perfect wat ik van haar verlang.