· 

“HAPPY LINES MEANS HAPPY COWS”…:

Regelmatig krijg ik de vraag of ik nog een keer wil uitleggen wat “happy lines” bij runderen nu precies zijn.

De meesten onder u kunnen zien en herkennen wanneer een rund niet goed in haar vel zit. Licht kreupelende dieren zijn voor velen vaak al iets moeilijker te herkennen.

Runderen met mineralentekorten herkennen vraagt nog meer routine en ervaring. Zeker als runderen geen hoorns meer hebben!

HOE LAAT EEN RUND NU ZIEN DAT ZE “GOED IN HAAR VEL” ZIT?

Naast een vitale indruk, een glanzend vel en een heldere blik in de ogen hebben koeien die qua leefcomfort en voeding mooi in balans zijn, ook zogenaamde “happy lines”.

“Happy lines” zijn een aantal horizontale lijnen die ter hoogte van de ribbenkast meer of minder duidelijk zichtbaar zijn. 

Indien het merendeel van uw dieren deze lijnen vertoont, betekent dit dat de dieren gezond zijn, en dat het voederrantsoen past bij de behoefte van het dier op dat moment. De samenstelling in de pens en de penswerking zelf zijn dan optimaal. Mineralen, sporenelementen, zetmeel en eiwit voorzien dan in de behoefte van het rund. Dit is echter geen enkele indicatie dat er geen ziekteverwekkers aanwezig kunnen zijn.

“Happy lines” zijn slechts één van de vele aanwijzingen dat een individueel rund, groep of kudde, gezond is en in balans is qua voeding, vitaminen, mineralenvoorziening en penswerking.

Tot slot een woordje uitleg voor iedereen die precies wil weten wat die “happy lines” nu zijn.

“Happy lines” zijn onderhuidse ophopingen van vluchtige vetzuren, met een hoog gehalte aan azijnzuur en propionzuur en met een laag gehalte aan boterzuur. 

Deze ophopingen vinden hun oorsprong in een optimale voedingstoestand en een optimaal functionerend verteringsapparaat bij het rund. 

Hierdoor vormen zij een goede en bruikbare indicator voor het bepalen van de voedingstoestand en het welbehagen van uw rundvee.