· 

“HOE WORDT MELK EIGENLIJK GEMAAKT?”:

Allereerst is het goed om te weten dat  melk liggend gemaakt wordt. Met andere woorden: koeien moeten op hun gemak, comfortabel, in alle rust liggend hun melk kunnen produceren. Onder Low Stress Stockmanship omstandigheden. Hierbij is de link naar LSSE maar weer eens gelegd!

 

Wist u dat er om één liter melk te kunnen produceren +/- 450 liter bloed door de uier van een koe moet stromen?

De uier van een koe heeft 4 melkkamers (kwartieren). Bij gezonde koeien vindt in elke melkkamer hetzelfde melkvormingsproces plaats. Per kwartier zien we echter wel verschillen in productie.

In de uier zitten enkele duizenden kleine adertjes die voor een intense doorbloeding zorgen. Vanuit het hart stroomt het bloed via de melkader rechtstreeks naar de uier. Deze melkader is “de snelweg” in de bloedbaan. Zonder deze melkader is het niet mogelijk de benodigde hoeveelheden bloed door de uier te pompen.

 

 

Het bloed voorziet de zogenaamde klierkwabjes in de uier van voedingsstoffen. Deze klierkwabjes bevatten op hun beurt weer miljoenen melkblaasjes. Ieder melkblaasje bestaat uit tienduizenden melkcellen. In de melkcellen wordt uiteindelijk de melk geproduceerd.

Melkblaasjes halen de benodigde voedingsstoffen om melk te kunnen maken uit het aangevoerde bloed. De suikers, eiwitten en de vetdeeltjes moeten in de melkcellen nog worden bewerkt. De vetdeeltjes hechten zich vast aan de celwand van de melkcellen. Naar verloop van tijd laten de vetbolletjes los. Tijdens dit loslaten worden ze omhult met een laagje eiwit, met als eindresultaat een druppel melk. Deze melkdruppel wordt opgeslagen in de melkblaasjes en in de melkgangen.

Veel opgeslagen melkdruppels doen de uier opzwellen. De eigenlijke opslagruimte voor de melk bevindt zich onderin de uier, (in de melkboezem). Het uitstromen van de melk wordt door het slotgat tegengehouden. Dit slotgat wordt omsloten door een kringspier die voor de eigenlijke afsluiting zorgt.

Rust en regelmaat staan aan de basis voor een goede melkproductie. 

U weet nu waarom.