· 

RUNDEREN OP STAL: nu de parasieten bestrijden: (deel 1)

Runderen die gezond op stal komen kunnen toch nog besmet zijn met bijvoorbeeld wormen, (lever)botten en mijten. Is er sprake van een matige longworm infectie, dan vertonen de dieren hoestklachten. Dit symptoom zie je het best bij opgejaagde en rennende dieren. Een longworm infectie veroorzaakt bij een eerste besmetting, (nieuw aangekochte volwassen runderen of bij jongvee), ernstige beschadigingen van de longen.

 

Een besmetting met maag-darmwormen veroorzaakt dieren die slecht groeien, lange haren hebben, en er na de scheerbeurt veel te mager bij staan. Bij deze dieren is de mest meestal structureel te dun.

Zowel longworm infecties als maag-darmworm infecties zijn gemakkelijk en efficiënt te bestrijden. Overleg hiervoor met uw dierenarts, hij/zij is degene die het ontwormingsmiddel mag verstrekken.

Natte weilanden, drassige greppels, sloten en poelen verhogen de kans dat uw dieren een leverbot infectie hebben opgedaan. 

Runderen ontwikkelen een chronische leverbot infectie gedurende de periode januari – april. Mager worden, zwakkere algemene weerstand en niet goed willen groeien zijn de typische verschijnselen. Ook hier het advies: overleg bij twijfel met uw dierenarts. Hij kan u adviseren en begeleiden bij het onderzoek naar, en de bestrijding van een leverbot infectie.

Schurftinfecties worden vaak bij ernstig schuren van de dieren al waargenomen. Maar na het scheren worden ze duidelijk zichtbaar. Scheer de dieren daarom eerst, en behandel dan pas de aangetaste plekken, (eventueel door deze te wassen).

 

Helaas hebben we in de winter weinig dagen met voldoende en direct zonlicht.

Direct zonlicht is een prima therapie om huidaandoeningen bij runderen op een natuurlijke manier te genezen.

 

Er is één uitzondering, dat is als het individuele dier een aandoening heeft van “zonnebrand”. De medische term hiervoor is facial eczema. Zonnebrand wordt veroorzaakt door de schimmel Pithomyces chartarum. Deze schimmel kan het mycotoxine sporidesmine produceren. Dit toxine kan ernstige leverschade bij het dier veroorzaken. Als aangetaste dieren in de zon komen, worden ze sloom, koortsig en hebben ze een pijnlijke rode huid. Na enkele dagen kan het ongepigmenteerde witte gedeelte van de huid opzwellen, kan er vocht uittreden en kunnen de huiddelen zelfs loslaten.