· 

DE BEHANDELING VAN ZOMERECZEEM (SME): ga er maar voor zitten...

DE BEHANDELING VAN ZOMERECZEEM (SME): HET IS NIET SIMPEL EN IN ENKELE WOORDEN UIT TE LEGGEN.

Laat ik beginnen met de vaststelling dat er vele tientallen middelen in de handel te koop zijn, maar dat er eigenlijk nog geen enkel middel is dat ook werkelijk afdoende helpt. De ene fabrikant belooft een nog grotere werking van zijn product dan de andere.

 

Mijn advies:

START TIJDIG EN VROEG IN HET VOORJAAR en probeer zelf uit welk middel het beste bij uw paard werkt. Wees beducht op, en daarbij niet bang voor teleurstellingen! De meeste middelen werken alleen als je er vroeg in het voorjaar mee begint, (dus vóórdat de muggen actief worden). De meeste paardenliefhebbers denken er echter pas aan als het te laat is, (als ze de paarden zien schuren…).

 

Zomereczeem of staart- en maneneczeem is een erg vervelende aandoening. Eenmaal het paard of pony deze allergievorm heeft ontwikkeld, komt het dier hier nooit meer vanaf. Het is dus zaak om door aanpassingen, (waaronder vliegendekens, stalmanagement etc.), de leefomstandigheden voor het dier zo aangenaam en optimaal als mogelijk te maken.

Het effect van bepaalde voedingssupplementen is onderzocht en is teleurstellend.

Erfelijke factoren spelen een rol:

De aandoening wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door specifieke erfelijke eigenschappen van paard of pony. (sommige paardenrassen zijn gevoeliger dan andere). Momenteel wordt de mate van erfelijkheid van de aandoening zomereczeem onderzocht. 

 

Hengsten en merries geven hun eczeem niet even sterk door aan hun nakomelingen. De invloed van de moeder is groter.

Houd rekening met andere oorzaken van jeuk!

Niet alles wat jeukt is zomereczeem. Jeuk zie je ook bij infecties met schurftmijten, sommige worminfecties (aarsworm; jeuk rond de staart) en sommige auto-immuunziektes.

 

De eigenlijke behandeling:

Er bestaan zeer veel methodes om te proberen zomereczeem te voorkomen, te behandelen en/of de overlast ervan te beperken. Dit geeft al aan dat DE ideale oplossing voor dit probleem NIET bestaat.

 

ENKELE BEHANDELMETHODEN:

-voorkom contact met muggen door vliegen werende middelen en dekens (zgn. 'body robe') te gebruiken met o.a. hals en kopstukken en brede flappen onder de buik,

-opstallen van het paard tijdens zonsopgang en zonsondergang,

-paarden huisvesten in een minder bosrijke omgeving,

-paarden laten weiden bij regen en wind, (de knutten vliegen niet graag bij regen en veel wind),

-paarden huisvesten aan zee, (laten we realistisch blijven, dat is slechts voor weinigen een mogelijkheid...).

Er zijn diverse oliemengsels te koop die in de manenkam kunnen worden gesmeerd, zoals oliën met daarin zwarte komijn (Latijn: Nigella sativa), Lavendel, Eucalyptusolie of op basis van Citronella.

Het in de stal ophangen van ZACHTE borstels (ingesmeerd met een anti-vliegenmiddel), zodat de paarden zich kunnen schuren zonder zich te verwonden werkt in sommige gevallen ook goed.

 

Er zijn mensen die zeggen goede resultaten te hebben met “oorflappen of vliegenclips” (voor koeien), die ze dan in de staart en de manen bevestigen. Deze clips bevatten vaak Permethrin, en zijn niet toegelaten voor gebruik bij paarden.

 

De milde gevallen van zomereczeem kunnen lokaal behandeld worden met diverse crèmes en insecten sprays. Sommige vlooiensprays voor honden bieden ook vaak uitkomst. Overleg altijd eerst met uw dierenarts, hij weet welke producten veilig zijn voor uw paard en welke niet!

 

De Systemische behandeling:

Bij deze behandeling wordt door middel van een injectie of oraal (via de mond), een preparaat toegediend ervan uitgaande dat de verdere werking via de bloedbaan verloopt.

De meest bekende is het gebruik van corticosteroïden. De werking is gebaseerd op een krachtige onderdrukking van de overgevoeligheidsreactie van het lichaam op het speeksel van de muggen, het werkt meestal erg effectief. 

Er kleven echter ook nadelen aan. Naast de onderdrukking van de overgevoeligheidsreactie onderdrukt het ook de afweer van het paard. Bij een klein percentage dieren treedt als bijwerking hoefbevangenheid op. 

 

De werking van antihistaminica is bij sommige dieren anders dan bij mensen. Om voldoende werkzaamheid te verkrijgen moeten ze vaak in hoge doseringen worden toegediend, dat is niet alleen kostbaar, het paard wordt er ook slaperig van.

 

Beschadigde huidplekken die kapot geschuurd zijn kunt u soepel houden door ze dun in te smeren met neutrale huidzalven, baby-olie of (ouderwetse vette) uierzalf. Houdt de plekken goed schoon ter voorkoming van huidinfecties.

 

Visolie in de voeding vermindert de jeukreactie bij het paard. Als dosering kunt u aanhouden: per 500 kg paard 120 ml. visolie per dag. Meng dit door het voer (hooi). Begin met een lage dosering, paarden vinden dit niet onmiddellijk lekker en moeten er aan wennen. Na enkele dagen eten zijn het wel.

NOG EVEN OVER OLIËN EN VETTEN:

Oliën en vetten kunnen aangewend worden om de muggen op afstand te houden. Ze worden gebruikt om het ongemak te verlichten, maar zijn vaak niet effectief genoeg. Toch creëren ze een fysieke en afstotelijke barrière waardoor het insect niet kan steken of bijten. De vetten laten immers een laagje op de huid achter waar het insect niet doorheen komt.

Men dient er rekening mee te houden dat bij veelvuldig gebruik de poriën van de huid kunnen verstoppen zodat men het paard op regelmatige basis zal moeten wassen.

 

Hierbij een overzicht van enkele verscheidene oliën die kunnen worden gebruikt:

BALLISTOL:

Oorspronkelijk gebruikt als wapenolie. Neemt de jeuk weg, waardoor de huid snel kan genezen. Heeft een hele scherpe geur die de muggen weghoudt.

 

TEA TREE OLIE:

Olie afkomstig van theebomen in Australië. Bevordert de wondgenezing, neemt de jeuk weg en verdrijft de insecten.

 

NEEMOLIE:

Olie afkomstig van de neemboom, een tropische plant. Ze bevat onverzadigde vetzuren, etherische oliën en azadirachtine. De neemolie heeft een genezende, desinfecterende en muggen werende werking.

 

LEOVET:

Deze olie bevat hoogwaardige oliën, sint-janskruid, wortel en goudsbloem. De olie heeft een helende werking voor kleine wondjes en vermindert de jeuk.

 

AE (AEGIDIENBERGER) EMULSION:

Bestaat uit een mengsel van hoogwaardige oliën. De olie versterkt de huid, geeft de vacht een glanzende kleur, verdrijft de muggen en neemt de jeuk weg. De olie is niet giftig en volledig biologisch afbreekbaar.

 

KRUIDNAGELOLIE:

Wordt meestal gemengd met vliegenlotions om de werkingsduur te verlengen en allergische reacties te vermijden. De olie houdt de muggen goed op afstand.

 

WIEMERSKAMPER Pflegeöl:

Dit product bevat etherische en verzorgende oliën die de huid goed herstellen, de jeuk verminderen en de muggen afweren.

 

Uiercrème:

Zeer geschikt voor het aanbrengen op aangetaste plaatsen. Het bevordert de wondheling. De crème bevat onder meer petrolatum, paraffinum liquidum, lanoline, triclosan en cymbopogon nardus.

 

Paraffineolie:

Door de olie aan te brengen ontstaat een dikke vetlaag die de muggen weert. Paraffineolie kan als draagstof gebruikt worden.

 

LANOLINE:

Lanoline is een wolvet en dient vooral gebruikt te worden als draagstof.

 

NIVEA:

Door de geur zal dit product de muggen afweren.

 

CEDEROLIE:

Deze olie verdrijft heel goed de muggen maar irriteert als het op open wondjes terecht komt en dient dus aangebracht te worden vooraleer zomereczeem uitbreekt (maart/april).

 

HOEFOLIE:

Geeft een bijzonder goed resultaat. Waarschijnlijk komt dit doordat deze olie teer bevat die een antiseptische werking heeft.

 

LEVERTRAAN:

Bevat vitamine A. Werkt de genezing van wondjes in de hand. Gemengd met honing geeft het ook goede resultaten.