· 

EEN STIER IS NOOIT TE VERTROUWEN: (deel 1)

Het gevaar zit vaak daarin dat men een stier onderschat, en/of zijn signalen niet correct waarneemt. Stieren gaan namelijk nooit zomaar “spontaan” in de aanval. Ze waarschuwen je altijd, maar je moet dat signaal wel tijdig oppakken en daarop correct anticiperen. Helaas zijn het heel vaak de oudere veehouders die het slachtoffer worden. Zij worden vaak onvoorzichtiger omdat ze zich baseren op jarenlange praktische ervaring in de omgang met runderen en stieren. “mij overkomt zoiets niet, ik ga al zolang met vee om”.

Totdat.... ze toch eens verrast worden.

In Nederland loopt er bij +/- 45% van de veehouders een stier op het bedrijf. Van alle ongevallen op het boerenbedrijf, staan ongevallen met stieren op de vierde plaats!

Het loont dus best de moeite om eens goed na te denken of een stier op uw bedrijf wel veilig kan en ook past.

Stieren hoeven trouwens niet altijd agressief te zijn om u te verwonden. Een “goedbedoelde stierenknuffel” van 900 kg. op vier stevige poten aan de ene kant, en een buis of muur aan de andere kant, (met u als veehouder daartussen), kan u al een paar gebroken ribben opleveren...

Zelf benader ik een stier altijd kordaat en met respect. Ik pas daarbij de Low Stress Stockmanship methode toe, maar blijf altijd waakzaam en alert op zijn lichaamstaal. De stier doet namelijk exact hetzelfde met mij. Het is een zaak van op dezelfde golflengte communiceren, met respect voor elkaar.

 

Bij melkkoeien is een geschikte huisvesting voor de stier, (inclusief degelijk en geschikt vastzethek), en een geschikte vluchtroute voor de veehouder natuurlijk vanzelfsprekend.

Bij zoogkoeien met stier maak ik mij altijd eerst een beeld van de hele groep. Koeien met kalveren, tochtige koeien, meerdere stieren in de groep, het heeft allemaal invloed op het uiteindelijke gedrag van de stier. 

Dat kun je hem ook niet kwalijk nemen, zijn taak bestaat immers enkel uit het bevruchten van zijn koeien, en het voorkomen dat concurrenten dat doen. Zo’n stier is dus altijd super waakzaam over zijn kudde.

 

Nog een advies van mijn zijde voor veehouders die een stier tussen de koeien in de stal hebben lopen:

BIND DE STIER EEN BEL AAN.

Let maar eens op of u de (vaak onthoornde of hoornloze) stier van zo'n 3 jaar oud makkelijk tussen uw volwassen koeien ziet staan, of in de box ziet liggen…..

De bel voorkomt dat hij plots voor uw neus staat of onverwachts uit een ligbox opstaat.