· 

FRUIT IN EEN PAARDENWEIDE: Lekker gezond, maar het blijft toch oppassen

Het seizoen rond het oogsten van fruit is er weer. Paarden eten heel graag fruit. Appels, peren, pruimen, ze zijn er dol op.

Soms kan het eten van dit soort fruit voor paarden tot erg nare en gevaarlijke situaties leiden.

 

Het is van alle tijden, fruitbomen zijn op een paardenweide vaak erg gewild omdat ze niet alleen schaduw geven, ze kunnen ook dienen als “schuurpaal” en hun takken en bast zijn voor paarden niet giftig.

Anders wordt het als de bomen vruchten dragen. De vruchten vormen voor de paarden een welkome afwisseling op hun dagelijkse menukaart, maar zowel niet rijp als rijp fruit (wat vaak onder de boom ligt), kunnen voor paarden gevaarlijk zijn.

 

PAARDEN EN GEVALLEN FRUIT: 

Paarden zijn zo dol op fruit dat ze het in grote hoeveelheden en in een korte tijd opnemen, vaak zonder of slecht te kauwen. 

Hierdoor bevat de ”fruit brei” te weinig speeksel en zijn de fruitdelen vaak te grof. Dit vergroot dan weer de kans op een slokdarmverstopping bij het paard.

 

De slokdarm, (Osophagus) is een gespierde buis die door peristaltische bewegingen het opgenomen voedsel richting maag duwt. Deze slokdarm is bij een paard ongeveer 1.5 meter lang.

Blijft het opgenomen fruit in deze gespierde buis steken, dan ontstaat er een verkramping van de spieren in de slokdarm. 

Je ziet dan dat voedselresten en speeksel uit mond en neus vloeien, terwijl het paard probeert te kokhalzen om de verstopping op te lossen. 

Indien er in deze situatie speeksel en voedselresten in de longen terecht komen, vergroot dit de kans op het ontstaan van een (etterende) longontsteking bij het paard.

Zodra de verkramping van de slokdarm voorbij is, en het paard weer tot rust gekomen is, behoort de slokdarmverstopping meestal ook weer tot het verleden.

Gaat de verkramping niet over, dan kan men proberen om de verstopping met een “drukspoeling” van de slokdarm op te lossen. In extreme gevallen dient de verstopping zelfs operatief te worden opgelost.

Eet een paard grotere hoeveelheden fruit binnen een kort tijdsbestek, dan bestaat er kans op diarree en/of koliek bij het dier. Dit als gevolg van gistingsprocessen in de maag.

TIPS BIJ HET VOEDEREN VAN FRUIT:

APPELS:

Overdrijf niet met appels voeren. Het spijsverteringsapparaat van een paard kan 2 tot 4 appels per dag goed verwerken. Appels zijn op zich erg gezond voor het paard. Ze leveren de nodige vitaminen en ballaststoffen (waaronder Pectine).

Dit Pectine voorkomt dunne ontlasting. Grotere hoeveelheden appels zijn dan weer schadelijk (door de aanwezige zuren) en werken dan weer sterk laxerend.

 

PEREN:

Ook hier is de regel niet meer dan 2 tot 4 peren per dier per dag voeren. Peren hebben als slechte eigenschap dat ze niet alleen in de maag van het paard gisten, maar ook in het darmkanaal.

 

PRUIMEN EN ANDERE STEENVRUCHTEN:

Paarden eten de harde kernen soms mee op. Deze kernen kunnen in de slokdarm of in het maag-darmkanaal tot verstoppingen leiden.

 

BIJEN EN WESPEN:

Een totaal ander gevaar vormen bijen en wespen. 

Deze zijn verzot op zoet fruit en banen zich vaak een weg naar het zachte en zoete vruchtvlees. Als paarden vruchten eten met daarin een bij of een wesp, dan is het vrijwel zeker dat het paard in de muil of slokdarm gestoken wordt. Dit leidt tot sterke zwellingen en soms tot allergische reacties. 

In extreme gevallen zelfs tot een anafylactische shock en tot levensbedreigende hartritme stoornissen.

Het moge duidelijk zijn dat fruit beter niet onbeperkt aan paarden gevoerd kan worden. 

Verzamel daarom (in de oogsttijd meermaals per dag), het gevallen fruit onder de bomen. 

Nog beter is om (tijdelijk) een stroomdraad rond de bomen te spannen zodat de paarden niet bij het gevallen- of hangende fruit kunnen.

 

Wilt u uw dieren toch van fruit laten genieten? 

Dat is geen enkel probleem en zelfs gezond!

 

Begin met kleine hoeveelheden (in aantal en in afmetingen), om de paarden er aan te laten wennen. 

Voer geen rot en beschimmeld fruit aan uw paarden.