· 

TEKEN (Ixodida) BIJ RUNDEREN:

Runderen hebben over het algemeen weinig last van teken. 

Als ze teken hebben, zien we deze vaak ter hoogte van de halsstreek.

 

Teken kunnen ziektes overbrengen door runderen te infecteren. Anaplasmose (Anaplasma phagocytophilum) is zo’n overdraagbare ziekte, aantoonbaar door antistoffen in het bloed. 

De incubatietijd bedraagt 5 tot 14 dagen. Het voornaamste symptoom bij besmetting is een moeilijk te behandelen hoge en langdurige koorts.

De weerstand van het geïnfecteerde dier wordt erg verzwakt. Mits tijdig ingezet, is behandeling in de acute fase van de besmetting met een specifieke antibiotica mogelijk. Teleurstellende resultaten worden gezien bij de behandeling van chronische besmettingen.

 

Een andere ziekte die door teken wordt overgebracht is Babesiose (piroplasmose). Deze besmetting wordt veroorzaakt door de parasiet Babesia divergens en Babesia bovis (rund) en Babesia canis (hond). 

Het rund besmet zich via een besmette teek die de parasiet in de bloedbaan brengt tijdens het zuigen van bloed. De parasiet kruipt in de rode bloedcellen en breekt deze af.

Besmette koeien krijgen plotseling koorts, worden benauwd, bleek en persen op de mest (doordat deze erg dik wordt). Het meest kenmerkende is de roodgekleurde urine. De rode urine ontstaat doordat er afbraakproducten van de rode bloedcellen in de urine uitgescheiden worden waar ook de allereerste naam van het ziektebeeld op gebaseerd was: “roodwaterkoorts”.

 

Besmette dieren kunnen behandeld worden. Overleg hierover altijd met uw dierenarts. Preventieve behandeling bij de hele koppel met een anti-tekenmiddel is ook mogelijk. Onder Nederlandse omstandigheden zal Babesiose zelden een rol van betekenis spelen, toch is het verstandig om waakzaam te zijn.

 

De aanpak van alle teken is daarom niet strikt noodzakelijk, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Texas waar men de runderen routinematig behandeld tegen alle teken ter preventie van de gevreesde 'Texas Cattle fever', veroorzaakt door Babesia divergens.

 

VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN:

Voorkom daarom weiden in te lang gras, in de buurt van houtwallen en bosranden. Indien mogelijk, laat de dieren grazen op eerder gemaaide percelen. 

Komen veel teken in de omgeving voor, dien dan tijdig een teken-dodend middel toe. 

Verweid de jonge runderen regelmatig, dit ter bevordering van de immuniteitsopbouw. 

Probeer te voorkomen dat drachtige dieren op verdachte percelen worden geweid.

 

Onderstaande video geeft meer uitleg hoe teken te werk gaan.