· 

“ZOMERECZEEM” OF STAART- EN MANENECZEEM BIJ PAARDEN:

De door mij geplaatste blog  “Moeten gezonde paarden ook over een schuurpaal kunnen beschikken?”, leverde vele en leuke reacties op. 

Enkele lezers vroegen zich af hoe ze moeten omgaan met staart- en maneneczeem (SME) ofwel zomereczeem bij het paard.

 

WAT IS ZOMERECZEEM: 

Zomereczeem is vaak de meest voorkomende oorzaak van heftige jeuk bij het paard. Het is een aandoening die wordt veroorzaakt door een allergie (overgevoeligheid) voor de steken van de knut (het "culicoïdes" mugje). De Engelsen noemen de aandoening "sweet itch”.

Het culicoïdes-mugje komt, (afhankelijk van de omgevingstemperatuur), globaal vanaf maart tot en met oktober voor en dan voornamelijk in de buurt van lagere beplanting en bomen. De mugjes zijn meestal actief tijdens zonsopgang en zonsondergang. De mug zelf kan niet goed vliegen, bij enige wind is er dus geen of nauwelijks overlast. Vochtige en zonnige zomers doen de populatie mugjes explosief groeien met veel overlast als resultaat.

De aandoening zie je soms al bij jaarlingen, maar begint meestal op 2-3 jarige leeftijd. Als het paard in contact blijft komen met de mugjes, worden de symptomen ieder jaar erger.

 

In de winter zijn de meeste paarden (nagenoeg) klachtenvrij. Mensen die “ter kwader trouw” zijn, verkopen om deze reden juist in de winterperiode vaak de paarden met zomereczeem problemen… BEN DUS OP UW HOEDE!

 

Zomereczeem kan bij alle paardenrassen voorkomen. Sommige rassen zijn meer dan gemiddeld getroffen door deze aandoening.

De bij zomereczeem optredende jeuk kan zowel paard als eigenaar tot wanhoop drijven. De jeuk kan zo hevig zijn dat het paard zich soms tot bloedens toe kaal schuurt. Uit machteloosheid schuurt het dier zich letterlijk aan alles wat het tegenkomt, met alle gevolgen van dien. Staart en manen zijn het meest betroffen, maar ook onder de buik kan de jeuk erg hevig zijn. Het paard zoekt dan iets waar het met zijn kwetsbare buik overheen gaat staan, en begint te schuren om zo van de jeuk af te komen.

Het resultaat van  soms onophoudelijk schuren is  meestal een kale buik,  manenkam en/of staart waarvan de huid vaak helemaal geplooid en verdikt is.

 


HET STELLEN VAN DE JUISTE DIAGNOSE: 

Bij mensen kun je een huidtest doen om humane allergieën aan te tonen. Deze methodiek van diagnostiek is helaas bij het paard (nog) onvoldoende betrouwbaar.

De enige methode om het bewijs te krijgen dat het om staart- en maneneczeem gaat, is het paard in een schone donkere stalruimte opstallen. De symptomen verdwijnen dan na 2-4 weken. Zet men het paard daarna weer in de weide, dan keren de symptomen onmiddellijk weer terug!

 

Volgende keer: DE BEHANDELING VAN ZOMERECZEEM (SME).