· 

HOE KIJKEN UW RUNDEREN NAAR U?...:

Is het u ook al opgevallen, uw runderen kijken u altijd met het linkeroog als eerste aan.

Dat is het oog links van u als u ACHTER het dier staat.

 

Waarom kijken runderen, paarden en schapen je altijd eerst met het linker oog aan?

Dit komt door de werking van hun hersenen. De verbinding tussen de linker- en rechter hersenhelft is bij kuddedieren niet op dezelfde manier ontwikkeld als bij ons. Informatie wordt daardoor bij kuddedieren veel trager tussen de hersenhelften uitgewisseld dan bij mensen.

Beelden die via het rechteroog binnen komen worden verwerkt in de linker hersenhelft. Beelden van het linkeroog worden verwerkt in de rechter hersenhelft. In dit rechter gedeelte vindt de coördinatie en het inschatten van gevaar plaats.

 

Wanneer een kuddedier met het rechteroog “iets gevaarlijks” ziet, wordt de waarneming in de linker hersenhelft verwerkt. Hier ontbreekt echter het coördinerend- en inschattingsvermogen. 

Het dier reageert hierdoor nerveus en ongecoördineerd.

 

Door het dier links te benaderen, en (indien nodig) links te leiden, verloopt alles veel minder stressvol en veel veiliger voor mens en dier. Je maakt zo handig gebruik van de biologische wetten en voorkomt hectiek en onveilige situaties. Bovendien gaat het drijven veel vloeiender en sneller.

Op steeds meer bedrijven houdt men bij de bouw van stallen en bij de stalinrichting rekening met “bochten naar links”. De dieren lopen immers veel makkelijker linksom dan rechtsom. Ze hebben het gevoel dat ze bij linkse bochten alles zelf onder controle hebben en daardoor veiliger zijn.