· 

EIKELVERGIFTIGING BIJ PAARDEN:

Elk jaar kom ik het tegen, en dit jaar is hierop helaas geen uitzondering:

Vergiftiging bij paarden door een overmatige inname van gallotannines. Een giftige stof uit de groep tanninen, (ook wel bekend als “looistof”).

 

Alle Eikensoorten (Quercus spp.) zijn giftig voor runderen, schapen en paarden. Voornamelijk de groene plantdelen (jonge eikenbladeren en groene eikels), zijn rijk aan gallotannines. Bruine eikels vormen een kleiner risico, al kunnen ook zij schade toebrengen wanneer ze in grote hoeveelheden worden gegeten.

 

De darmbacteriën zetten de tanninen bij paarden om naar giftige metabolieten. Deze brengen uitgebreide schade toe aan de bloedvaten. 

Vaak ziet men als eerste teken een afzondering van het dier uit de groep. De klinische symptomen zijn zeer divers: sloomheid, verminderde eetlust, koliek, (bloederige) diarree meer drinken en urineren, een snellere ademhaling onder-temperatuur, soms een bloederige neusuitvloeiing, oedeemvorming. Uiteindelijk sterven de dieren vaak aan nierfalen.

Bij paarden zien we vaak een aantasting van de maagdarmwand, met als gevolg maagzweren, maagdarm-verstoppingen en bloedarmoede. Het begint meestal met een verminderde eetlust, koliek verschijnselen en een donker gekleurde urine.

 

Is je paard tijdens het poetsen (meer dan normaal) gevoelig in de buikstreek, dan kan dat een eerste aanwijzing zijn van een eikelvergiftiging.

 

 

De mate van vergiftiging is afhankelijk van de concentratie. Zo is een tannine-dosis van 120mg/kg lichaamsgewicht vaak al dodelijk voor kalveren.

 

Opvallend bij autopsie zijn de oedemen, (vochtophopingen) in borst- en buikholte, en bloedingen in de nieren.

 

De kans op een eikelvergiftiging (intoxicatie), is groter tijdens droge, warme zomers wanneer de eikeloogst groot is en het gras schaars. 2018 is zo’n zomer. Tegen een eikelvergiftiging is momenteel geen specifiek “antigif” bekend, voorkomen is dus beter dan genezen. Gebruik daarom afrastering, zodat dieren niet bij de eikels of jong eikenblad kunnen komen. Dieren die op een schrale weide staan, zullen (noodgedwongen) ook sneller van de eikels gaan eten. Bijvoeren is de beste remedie ter voorkoming van erger!