· 

HET WORDT WEER KOUDER…, ZORG GOED VOOR UW KALFJES:

Tocht en vocht is voor mens en dier niet goed. Probeer deze situatie daarom te allen tijde te voorkomen.

 

De temperatuurregeling is bij jonge kalfjes nog niet volledig ontwikkeld. Ze kunnen zich daardoor moeilijker warm houden. Voorkom dat de kalfjes in een vochtige en/of tochtende omgeving liggen. Tocht en vocht heeft vaak grote temperatuurschommelingen bij het jonge kalfje tot gevolg. Het mag gerust fris zijn in de stal, (graag zelfs), zolang de leefomgeving van de kalfjes maar droog en windvrij is.

Een laag zaagsel als bodembedekking, met daarop een dikke laag stro in de hokken en boxen kan veel leed voorkomen. Als u bij een liggend kalfje de poten nog kunt zien, is uw strobed niet dik genoeg en kunt u beter extra instrooien.

Persoonlijk ben ik in het voor- en najaar wel een voorstander van een kalverdekentje of een kalverbodywarmer voor de nuchtere kalfjes. Maar je moet ze dan wel op de juiste manier gebruiken. 

Voordat u het kalverdekentje of de bodywarmer bij het kalfje gebruikt, moet het dier goed droog zijn. Anders werkt het averechts.

De optimale comfortzone van een nuchter kalfje ligt bij een omgevingstemperatuur van 15 °C. Is het kalfje niet droog, dan krijgt het kalfje het koud en zal het meer energie verbranden om zich warm te kunnen houden. Dit kost naast vitaliteit ook groei en verhoogt de kans op stress en luchtwegaandoeningen. Afhankelijk van de omstandigheden kan een kalverdekentje of een kalverbodywarmer enkele dagen tot wel vier weken gebruikt worden. Een schoon kalverdekentje of een schone kalverbodywarmer voor ieder nieuw geboren kalf, spreekt natuurlijk voor zich.