· 

KERSTBOMEN, GIFTIG VOOR PAARDEN OF TOCH NIET?...:

Na nieuwjaar is het weer stilaan tijd om de oude kerstboom op te ruimen. De kunstboom wordt afgebroken en opgeborgen, en de echte kerstboom… die krijgt soms de gekste bestemmingen.

Ik krijg in december altijd veel vragen of de oude kerstboom als “snack” voor paarden gebruikt kan worden.
Daarom deze uitleg over kerstbomen en paarden.

 

ALKALOÏDEN, (WAARONDER HARSEN EN OLIËN UIT NAALDBOMEN), BELASTEN HET MAAG-DARMSTELSEL VAN PAARDEN:
Er is een ruim aanbod aan kerstbomen. Vele soorten uit diverse landen worden tegenwoordig op de markt aangeboden. Deze variatie maakt dat er ook verschil in toxiciteit, (giftigheid) is tussen de diverse naaldbomen.
De meeste inheemse dennenbomen zijn minder giftig voor paarden dan de geïmporteerde “modernere” varianten.


Mijn uitgangspunt is dat van nature de dennen en sparren NIET standaard op de menukaart van paarden staan. 
Dat is ook logisch als je bedenkt dat het natuurlijke afweermechanisme van dennen (om niet opgevreten te worden), bestaat uit het afscheiden van hars en etherische oliën. In het bijzonder deze harsen en oliën bevatten Phytaminen. 


De stikstofhoudende en in water oplosbare Alkaloïden, vormen een natuurlijk afweermechanisme tegen parasieten en andere planteneters.
De meeste Alkaloïden in planten hebben een toxische werking en beschadigen in sterke mate de nieren en de lever.

De zeer gegeerde Nordmann-spar en de Blauw-spar behoren tot de dennensoorten die veel Terpentine bevatten. In het bijzonder deze Terpentine maakt hen nog extra toxisch voor onze viervoeters. Omdat de meeste dennen tegenwoordig uit (nog niet ecologische) kwekerijen komen, en al zeker niet uit het idyllische dennenbos, dient men er rekening mee te houden dat deze dennen (of hun omgeving), behandeld zijn met pesticiden en/of insecticiden.

 

DE VOEDINGSWAARDE VAN DENNEN:
Deze is echt verwaarloosbaar. Bovendien hebben de in de dennennaalden aanwezige Tanninen (waaronder looizuur), een sterke negatieve invloed op het verteringsapparaat van paarden.

 

HOE GIFTIG IS GIFTIG?:
Als je één kerstboom tussen een aantal paarden in de weide gooit, zullen ze er meestal niet ziek van worden en er ook niet aan sterven. Het zijn immers planteneters die in staat zijn om (lage waarden) Tannine in het menu af te breken.


MAAR...: 
toch komt het voor dat een paard na het eten van dennen koliek krijgt of allergisch reageert. Het betreft dan een allergische reactie op de aanwezige Terpentine. 
En dan heb ik het nog niet over de in de dennenbomen achtergebleven kerstdecoratie die door het dier wordt opgegeten. 
Deze kerstdecoratie kan tot voor het paard levensbedreigende situaties leiden.

 

Oordeelt u zelf of u uw kerstboom op de menukaart van uw paarden zet, en of u het risico wilt nemen. 
Wat mij betreft weegt het nut ervan niet op tegen het risico op ongelukken.