· 

VLIEGENBESTRIJDING BEGINT OP EEN MOMENT DAT ER WEINIG VLIEGEN ZIJN:

Buiten de stal verschijnen de eerste vliegen al vroeg in het voorjaar, voornamelijk na de eerste warme dagen.

We onderscheiden steekvliegen, (deze zuigen bloed), en kopvliegen, (deze doen zich tegoed aan mest, aas, dierlijk secreet et cetera).

Sommige vliegensoorten leggen hun eitjes op de grond of in verse mest, anderen leggen hun eitjes liever in de vacht van het vee.

Onderstaand de belangrijkste vliegensoorten die op (weide)vee voorkomen.

 

STALVLIEG EN KLEINE STEEKVLIEGJES:

Deze vliegen komen soms massaal voor op vee. 

Meer dan 50 stalvliegen of 200 kleine steekvliegjes op één koe kunnen oorzaak zijn van een achterblijvende vlees- of melkproductie! 

Sommige kleine steekvliegjes zitten continue op één dier en volgen het als een vliegenwolk. Anderen verlaten ’s nachts hun gastheer.

 

CULICOÏDES VLIEGJES: 

Deze vliegjes veroorzaken voornamelijk bij paarden ter hoogte van de manen en de staart, “zomereczeem”.

 

LUCILIA SERICATA, “DE GROENE VLEESVLIEG”:

Deze vlieg veroorzaakt “Myiasis” bij schapen maar ik heb ze ook al aangetroffen op kalveren, konijnen, katten en honden. 

De vlieg zet haar eieren af in een wonde of in de bevuilde (vochtige) vacht van het dier. Zodra de larven zijn uitgekomen, (afhankelijk van de omgevingstemperatuur binnen enkele uren tot dagen), ondermijnen ze de huid van hun slachtoffer. Er ontstaan grote stinkende wonden met de dood van de gastheer tot gevolg.

 

SCHAPENLUISVLIEG (MELOPHAGUS OVINUS):

Dit is een vleugelloze maar bloedzuigende vlieg. Zoals de naam al doet vermoedden, komt ze vaak op schapen voor. Schapen kunnen erg verzwakken wanneer ze geparasiteerd worden door deze vlieg.

ZOMERWRANGVLIEG (HYDROTAEA IRRITANS), EN DE HERFSTVLIEG (MUSCA AUTUMNALIS):

De zomerwrangvlieg is de overdrager van de ziektekiem Actinomyces pyogenes, de veroorzaker van “zomerwrang”. 

Het is een besmettelijke vorm van uierontsteking bij koeien. 

In de zomer op de weide zien we deze vliegjes rond de uier en de spenen waar ze zich voeden met melkresten.

 

De herfstvlieg is de overdrager van de ziektekiem Moraxella bovis, de veroorzaker van “Pinkeye”. Het is een besmettelijke vorm van oogontsteking bij koeien. Vooral in de herfst zien we deze vliegen rond de kop en rond de ogen, waar ze zich voeden met slijm en traanvocht. 

Deze vliegen bestrijden is vaak lastig en niet 100% effectief doordat de vliegjes van de ene naar de andere koe “reizen”, en van weide naar weide.

 

Voornamelijk bij gebruik van Pour-on middelen tegen zomerwrang is de concentratie van het insecticide rond de uier vaak te laag.

Het tegen “Pinkeye” aangebrachte insecticide rond de ogen wordt dan weer vaak weggewassen door tranenvloei van het te behandelen dier.

 

WELK MIDDEL GEBRUIKEN?

Welk middel het best werkt hangt af van de omgevingsfactoren en de te bestrijden vliegen.

Overleg daarom altijd vooraf met uw dierenarts over het te kiezen middel en de frequentie van toepassing.