· 

MAXIMALE GROEI VAN UW KALVEREN VANAF DAG 1: HET LOONT ALTIJD MAAR GAAT NIET VANZELF... (deel 1)

Het uiteindelijke (melk)resultaat dat we met een toekomstige melkkoe zullen behalen bestaat niet enkel uit fokkerij (genetische aanleg), maar ook uit de kunst en de kennis om deze genetische aanleg toekomstig maximaal te kunnen benutten.

De basis voor dit alles wordt niet alleen tijdens de dracht, maar voor een belangrijk deel ook tijdens de opfok gelegd.

 

Voor mij is een maximale realisatie van de jeugdgroei bij het kalf, een absolute voorwaarde en de basis voor een (toekomstige), succesvolle melkkoe. De eerste levensdagen zijn daarbij al bepalend!

 

Wist u dat gedurende de eerste 40 levensdagen van het kalf de groei (en de gewichtstoename), in hoofdzaak bestaat uit vermeerdering van cellen door celdeling?

Na deze periode neemt de massa van alle organen bij het kalf in hoofdzaak toe door een grotere omvang van de dan reeds voorhanden zijnde lichaamscellen.

 

Ook het fundament voor een succesvol uier wordt in de éérste 40 dagen na de geboorte van het kalf gelegd.

Naar mijn mening staan soms hardnekkige vooroordelen en mythes rond maximaal aan het kalf te verstrekken dagelijkse hoeveelheden (kunst)melk, een optimale ontwikkeling van de toekomstige melkkoe in de weg.

 

 

Kalveren die zich zouden “dooddrinken” en kalveren die diarree zouden krijgen door een te ruime melkgift, het zijn slechts twee vooroordelen uit een lange lijst…

 

Volgende keer meer over de invloed van geboortegewicht, melkopname, en de groei van het kalf, op het uiteindelijke resultaat als melkkoe.

 

Met als basis:

243000 kalveren die gedurende 11,5 jaar zijn opgevolgd.