· 

EEN HOGER DIERENWELZIJN VERSTERKT HET IMMUUNSYSTEEM BIJ HET DIER (deel 3)

HET VERBAND TUSSEN STRESS EN DE FUNCTIE VAN HET IMMUUNSYSTEEM:

Hittestress:

Een van de grootste problemen in de hedendaagse rundveehouderij is hittestress. Ik voorspel dat koelsystemen in rundveestallen snel tot de standaarduitrusting zullen gaan behoren.

Mijn advies bij renovatie of nieuwbouwplannen: houdt rekening met de installatie van koelcapaciteit.

Hittestress is een belangrijke risicofactor voor het optreden van mastitis en kreupelheid bij runderen. Hittestress kan bijvoorbeeld het risico op kreupelheid verhogen omdat de rustperiode korter is bij koeien die last hebben van hittestress. (Over)verhitte koeien blijven lang staan om warmte af te voeren. Dit geeft een extra belasting op de klauwen met klauwproblemen als resultaat. Meer staan, minder eten, minder herkauwen, hoger celgetal in de uier: allemaal symptomen die kunnen wijzen op hittestress.