· 

DE INVLOED VAN LICHT OP DE MELKPRODUCTIE BIJ UW KOEIEN

Een goede verlichting in combinatie met een goed dag/nacht ritme in de stal, is de basis voor optimaal presterende koeien.

Verlichting en dag/nacht ritme beïnvloed de melkproductie tussen 6 tot 10%.

 

Tijdens bedrijfsbezoeken zie ik regelmatig stallen die (overdag), te weinig verlicht zijn.

Het effect van licht op het optimaal functioneren van koeien wordt naar mijn mening in de praktijk dan ook vaak onderschat.

 

Naast een dag- en nachtritme is er een zeker lichtniveau nodig om de dag- en nachtblokken fysiek volledig te kunnen laten werken bij runderen. Dit heeft vooral invloed op de melkproductie. Een goed doordacht lichtschema in combinatie met een optimaal verlichtingsplan, reduceert niet alleen schaduwplekken in de stal maar staat ook garant voor voldoende licht overdag en voor een voldoende (donkere) rustperiode.

 

Bij voldoende licht op het netvlies van het koeienoog, wordt de afscheiding van het hormoon melatonine afgeremd. De hypofyse speelt hierin een sturende rol. Melatonine veroorzaakt slaap, verhoogt het percentage lichaamsvet en verstoort de productiecapaciteit van de koe.

Zodra het melatonine niveau daalt, wordt het hormoon IGF-I, versterkt aangemaakt in het bloed. De functie van IGF-I is activiteit verhoging bij het dier, met o.a. een hogere melkproductie als resultaat. Daarom geeft meer licht en een goed dag/nacht ritme, een hogere melkproductie.

 

In de winter wordt het natuurlijke benodigde lichtniveau in koeienstallen vaak niet bereikt, zelfs niet met de aanwezige verlichting. Een aaneengesloten lichtperiode van 16 uren en een lichtintensiteit van 180 Lux op dierniveau, gevolgd door een donkere periode van 8 uur beschouw ik als optimaal.

Tijdens de zomerperiode is het natuurlijke lichtniveau normaliter voldoende. Toch ben ik voorstander van een gestuurde verlichting.

Ook de zomer kent donkere en bewolkte dagen.