Rundvee houderij · 11. juli 2020
Een goede verlichting in combinatie met een goed dag/nacht ritme in de stal, is de basis voor optimaal presterende koeien. Verlichting en dag/nacht ritme beïnvloed de melkproductie tussen 6 tot 10%.

Rundvee houderij · 07. juli 2020
Tijdens een "nachtelijke stalcontrole", is het voor de veehouder handig als er nachtverlichting is. Hij ziet in het donker veel minder dan zijn runderen.

Succesvolle kalveropfok · 27. juni 2020
Met deze zomerse temperaturen zou je zeggen dat het zelfs voor vliegen nog te warm is, maar niets is minder waar. Ik was recent op een zoogkoeienbedrijf waarbij het mij opviel dat sommige kalveren erg traag waren en zich afzonderden van de groep.

Succesvolle kalveropfok · 23. juni 2020
Afhankelijk van starter/krachtvoer opname tijdens hittestress, en de duur van de hittestress, kan het zinvol zijn het spenen met een week of langer uit te stellen.

Succesvolle kalveropfok · 22. juni 2020
Kalveren met hittestress groeien minimaal 15% minder ten opzichte van kalveren zonder hittestress.

Succesvolle kalveropfok · 21. juni 2020
Ondanks het grote lichaamsoppervlak in verhouding tot het gewicht, ervaren kalveren ook hittestress.

Succesvolle kalveropfok · 20. juni 2020
Hoe vaak loopt u in tijden van hittestress naar de kalverstal of de kalverhokken om te zien hoe warm uw kalveren het hebben?...

Rundvee houderij · 12. juni 2020
Indien de sproeiers op de juiste manier zijn geïnstalleerd en ook worden ingezet, zal het bezoek aan het voerhek gemiddeld 25% hoger zijn. Dit heeft uiteraard een positieve invloed op de voeropname.

Rundvee houderij · 20. mei 2020
Runderen kunnen goed tegen de kou, maar slecht tegen hitte. Hittestress ontstaat als een dier door hoge temperaturen en luchtvochtigheid niet meer zelf in staat is zijn lichaamstemperatuur te regelen. Runderen houden van temperaturen tussen -10°C en 18°C. Hogere temperaturen ervaart een rund al als te warm.

Rundvee houderij · 27. april 2020
Ik voorspel dat koelsystemen in rundveestallen snel tot de standaarduitrusting zullen gaan behoren. Mijn advies bij renovatie of nieuwbouwplannen: houdt rekening met de installatie van koelcapaciteit.

Meer weergeven