Paarden gedrag · 21. maart 2019
Ieder individueel paard in de kudde is onderworpen aan de leidende merrie. De dominantieverhouding tussen elk paard in de kudde en de leidende merrie is dus voor allen gelijk. De merrie is daardoor de absolute leider van de kudde.

Paarden gedrag · 17. maart 2019
Een door ons samengestelde groep paarden is anders dan een kudde paarden! De in groep gehouden paarden kunnen niet kiezen of ze al dan niet tot de groep willen toetreden.

Rundvee gedrag · 11. maart 2019
Hebt u zichzelf wel eens afgevraagd met welke runderen u de meeste tijd verliest?… Wedden dat het die dieren zijn die een andere denk- of looprichting hebben dan u.

Rundvee fysiek · 11. maart 2019
Een tweelingdracht ontstaat nagenoeg in alle gevallen door een dubbele eisprong, ook wel dubbele ovulatie genoemd. Er zijn een aantal (dier gerelateerde) factoren die de kans op een tweelingdracht significant verhogen...

Paarden gedrag · 11. maart 2019
Paardachtigen bestaan al 70 miljoen jaar. De grote veranderingen bij paarden vonden vooral in de afgelopen 5 miljoen jaar plaats. En van die 5 miljoen jaar gebruikt de mens slechts de laatste 6000 jaar het paard. Gezien de wel erg korte periode in de evolutie dat mens en paard “samenleven en samenwerken”, zijn de natuurlijke behoeften en eigenschappen van paarden nog zeer sterk aanwezig.

Rundvee houderij · 23. januari 2019
Als het kalf geboren is, gaat de aandacht naast voeding uit naar goede en geschikte kalverhuisvesting, schoon, droog, tochtvrij met veel lucht, licht en de mogelijkheid tot onderlinge socialisatie. Allemaal normale basiskennis die iedere veehouder natuurlijk kent en weet...

Rundvee houderij · 19. januari 2019
Een in alle situaties geschikte huisvesting voor jongvee creëren is meer dat alleen maar een “stukje stalruimte”. Zeker bij de opfok van de toekomstige generatie is een goede start van groot belang.

Rundvee houderij · 10. januari 2019
Een goede luchtbeheersing en ventilatietechniek berust op het principe dat met een zo laag mogelijke luchtsnelheid, zoveel mogelijk warmte en vocht wordt afgevoerd. En bovendien zoveel mogelijk verse lucht wordt aangevoerd.

Paarden houderij · 04. januari 2019
Na nieuwjaar is het stilaan tijd om de oude kerstboom op te ruimen. De kunstboom wordt afgebroken en opgeborgen, en de echte dennenboom… die krijgt soms de gekste bestemmingen. Veel paardenhouders vragen of de oude kerstboom als “snack” voor paarden gebruikt kan worden. Daarom deze uitleg over kerstbomen en paarden.

Rundvee houderij · 04. januari 2019
KOUDESTRESS: Bij koude en wind bestaat de kans dat de gevoelstemperatuur lager wordt dan de onderste kritieke gevoelstemperatuur. Is dit het geval, dan spreken we van koudestress. Deze koudestress moet het dier compenseren door een extra energieopname zodat de ontwikkeling en de groei niet achterblijft.

Meer weergeven