Rundvee houderij · 26. oktober 2019
Koeien zijn zeer gesteld op rust en regelmaat. Ze hebben een uitstekend gevoel voor tijd. Het terugdraaien van de klok heeft voor sommige koeien, (net als voor sommige mensen), in meer of mindere mate een ontregeling van het dagritme tot gevolg.

Rundvee houderij · 07. oktober 2019
Ongeschoren dieren zullen het op stal vaak snel te warm krijgen. Jonge pinken en kalveren hebben een lange en zeer dichte wintervacht. Die “winterjas” hebben ze op stal niet nodig, ze gaan dan ook snel en erg zweten.

Paarden houderij · 17. september 2019
Elk jaar kom ik het tegen, en dit jaar is hierop helaas geen uitzondering: Vergiftiging bij paarden door een overmatige inname van gallotannines uit eikels.

Rundvee houderij · 17. september 2019
Elk jaar kom ik het tegen, en dit jaar is hierop helaas geen uitzondering: Vergiftiging bij koeien, schapen en paarden door een overmatige inname van gallotannines uit eikels.

Rundvee fysiek · 31. augustus 2019
Runderen verliezen door zweten, hijgen en kwijlen ten gevolge van hittestress veel bicarbonaat en zouten. Dit in combinatie met een hogere dagelijkse wateropname, (180 liter en meer), kan o.a. tot pensverzuring leiden.

Rundvee fysiek · 25. augustus 2019
Langzaam drinkende kalveren moeten meer moeite doen om een hoeveelheid melk op te nemen. Daarbovenop stimuleert langzaam drinken de speekselproductie van het kalf. En speeksel is weer nodig voor een goede vertering van de opgenomen melk. Het is niet voor niets dat kalveren het schuim rond de bek hebben staan als ze onder de koe drinken. Drinkt het kalf te snel, dan bestaat de kans dat de melk in de longen, of via de slokdarmsleuf in de pens overloopt. In de pens gaat de melk gisten...

Rundvee fysiek · 15. augustus 2019
Kalveren dienen met opgeheven kop en gestrekte hals te drinken. Dit versterkt de slokdarmsleuf reflex. Een onnatuurlijke drinkhouding voor het kalf is drinken uit een emmer (met of zonder drijvende speen). Deze methode heeft daardoor een negatieve invloed op de groei en de spijsvertering van het dier. Zou dit de reden kunnen zijn dat onze baby’s geen melk uit een soepbord krijgen...?

Rundvee fysiek · 10. augustus 2019
Minder jeugdgroei betekent later minder melkpotentieel. Koeien die als kalf een daggroei van minder dan 600 gram hadden, produceerden in de éérste lactatie 460 Kg. melk minder ten opzichte van de kalveren met 1 Kg. daggroei.

Rundvee fysiek · 07. augustus 2019
Binnen rassen en kruisingen zien we dat zwaardere kalveren meestal een betere start maken. Daarbovenop komt nog dat de groei bij een jong dier absoluut het grootst is. Een slechte start of een stagnatie in de jeugdgroei kan nooit meer worden ingehaald.

Rundvee fysiek · 02. augustus 2019
Ook het fundament voor een succesvol uier wordt in de éérste 40 dagen na de geboorte van het kalf gelegd.

Meer weergeven