Rundvee fysiek

Rundvee fysiek · 11. maart 2019
Een tweelingdracht ontstaat nagenoeg in alle gevallen door een dubbele eisprong, ook wel dubbele ovulatie genoemd. Er zijn een aantal (dier gerelateerde) factoren die de kans op een tweelingdracht significant verhogen...

Rundvee fysiek · 02. november 2018
De optimale comfortzone van een nuchter kalfje ligt bij een omgevingstemperatuur van 15 °C. Is het kalfje niet droog, dan krijgt het kalfje het koud en zal het meer energie verbranden om zich warm te kunnen houden. Dit kost naast vitaliteit ook groei en verhoogt de kans op stress en luchtwegaandoeningen.

Rundvee fysiek · 11. augustus 2018
In bijna alle (ruw)voeders voor herkauwers zit nitraat. Na een zware (stikstof)bemesting bevatten alle plantensoorten veel nitraat. De nitraatvergiftiging wordt vaak veroorzaakt door planten die dit nitraat ophopen.

Rundvee fysiek · 06. augustus 2018
De ovulatie is een natuurlijk proces dat van vele genetische- en milieufactoren afhankelijk is. Daarom is het ook niet voor iedereen gemakkelijk te herkennen, en is de vreugde des te groter als het dier weer drachtig is.

Rundvee fysiek · 06. augustus 2018
Tochtige koeien en bijna tochtige koeien zoeken elkaar op. Bij gladde vloeren en/of natte vloeren zonder veel grip is dit “elkaar opzoeken” al veel minder...

Rundvee fysiek · 06. augustus 2018
Vaak hoor ik dat hoogproductieve koeien minder vruchtbaar zouden zijn dan hun soortgenoten met een lagere dagproductie. Is deze aanname juist?

Rundvee fysiek · 06. augustus 2018
De inzet van een toxine binder en een uitgebalanceerd rantsoen van vitaminen, mineralen en sporenelementen in het voer leiden vaak al tot een afname van baarmoederontsteking, cystes en terugkomers.

Rundvee fysiek · 31. juli 2018
De melkafgifte wordt hormonaal aangestuurd. Dit gebeurt door prikkeling van de hersenen onder invloed van externe factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het geluid van de melkmachine, het zien van het kalf of door een massage of voorbehandeling van de spenen en/of de uier.

Rundvee fysiek · 31. juli 2018
“Domme vraag, melk wordt in de uier gemaakt, dat weet toch iedereen” hoor ik u al zeggen. Toch valt er over dat uier nog veel te vertellen. Wist u dat er om één liter melk te kunnen produceren +/- 450 liter bloed door de uier van een koe moet stromen?

Rundvee fysiek · 27. juli 2018
Ondanks de vele barrières en afweermechanismen, slagen bepaalde kiemen er toch in de uier binnen te dringen om daar een, (soms langdurige), infectie te veroorzaken.

Meer weergeven