Rundvee gedrag

Rundvee gedrag · 22. december 2019
Onverwachte lichtflitsen en knallen kunnen bij dieren stress en paniek veroorzaken. Reden genoeg om hier aandacht aan te besteden, ik beperk mij vandaag tot runderen en overige kuddedieren.

Rundvee gedrag · 17. mei 2019
Mijn ervaring bij zowel koeien als stieren is dat ze niet zomaar spontaan en agressief mensen aanvallen. Er is altijd een duidelijke reden, en alvorens het dier in de aanval gaat, heeft het u al enkele malen door middel van lichaamstaal gewaarschuwd. We moeten deze signalen als waarschuwing natuurlijk wel herkennen en er ook gepast op willen en/of kunnen reageren.

Rundvee gedrag · 18. april 2019
Door observatie van dieren en hun leefomgeving zie je exact wat er leeft en speelt in en rond de stal.

Rundvee gedrag · 11. maart 2019
Hebt u zichzelf wel eens afgevraagd met welke runderen u de meeste tijd verliest?… Wedden dat het die dieren zijn die een andere denk- of looprichting hebben dan u.

Rundvee gedrag · 19. september 2018
Iedere keer als de geel aangeklede tweebeners de stal betreden is de reactie van de koeien dezelfde: “wegwezen hier, en wel zo snel mogelijk”.

Rundvee gedrag · 01. september 2018
Gezonde kalveren zijn zelfstandig als ze goed en voldoende ruw- en krachtvoer eten en daarbij MINIMAAL 10 weken oud zijn. Bij zoogkalveren is dit de absoluut minimale leeftijd omdat ze in de eerste levensmaanden volop melk drinken bij de moeder en daardoor weinig (ruw)voer opnemen. Dit geeft een goede groei van het kalfje, maar de voormagen ontwikkeling is hierdoor echter nog gering. We zien vaak toch een grote groeivertraging optreden wanneer de dieren op deze jonge leeftijd worden gespeend.

Rundvee gedrag · 23. augustus 2018
Deze week vond er in Nederland helaas weer een dodelijk ongeval op een rundveebedrijf plaats. Een jongen van 7 jaar kwam daarbij om het leven. Wat aan dit tragisch ongeval vooraf ging is niet duidelijk.

Rundvee gedrag · 07. augustus 2018
Daar hebt u waarschijnlijk nog nooit over nagedacht. Runderen kijken u altijd met het linkeroog als eerste aan, zelfs als u van rechts komt.

Rundvee gedrag · 07. augustus 2018
Vaak krijgt ik de vraag hoe je runderen, stieren of ossen veilig halstermak kunt maken. Als de mogelijkheid bestaat moet je hier zelf zo vroeg mogelijk (en spelenderwijs) mee beginnen. Op basis van wederzijds respect en –vertrouwen. Bestaat die mogelijkheid niet of is het dier al te oud om te hanteren, gebruik dan een ezel.

Rundvee gedrag · 06. augustus 2018
De meeste mensen kennen de kracht en de gevaren van een stier. “Brute natuurkracht op vier poten”. Ondanks deze kennis verongelukken er jaarlijks twee tot drie mensen in Nederland door een ongeluk met een stier. Deze mensen halen dan helaas het nieuws. De velen die door stieren gewond raken blijven meestal anoniem...

Meer weergeven