Rundvee houderij

Rundvee houderij · 10. oktober 2020
Ongeschoren dieren zullen het op stal vaak snel te warm krijgen. Jonge pinken en kalveren hebben een lange en zeer dichte wintervacht. Die “winterjas” hebben ze op stal niet nodig, ze gaan dan ook snel en erg zweten.

Rundvee houderij · 07. september 2020
Nu het hoogzomer is zien we regelmatig bij jongvee en koeien, (maar ook bij kleine herkauwers), een ontsteking van de oogleden en/of van het hoornvlies. Deze aandoening noemt men “Pinkeye" of "Houw”, en wordt meestal veroorzaakt door een bacterie (voornamelijk door Moraxella bovis). De infectiedruk verschilt nogal per regio.

Rundvee houderij · 11. juli 2020
Een goede verlichting in combinatie met een goed dag/nacht ritme in de stal, is de basis voor optimaal presterende koeien. Verlichting en dag/nacht ritme beïnvloed de melkproductie tussen 6 tot 10%.

Rundvee houderij · 07. juli 2020
Tijdens een "nachtelijke stalcontrole", is het voor de veehouder handig als er nachtverlichting is. Hij ziet in het donker veel minder dan zijn runderen.

Rundvee houderij · 12. juni 2020
Indien de sproeiers op de juiste manier zijn geïnstalleerd en ook worden ingezet, zal het bezoek aan het voerhek gemiddeld 25% hoger zijn. Dit heeft uiteraard een positieve invloed op de voeropname.

Rundvee houderij · 20. mei 2020
Runderen kunnen goed tegen de kou, maar slecht tegen hitte. Hittestress ontstaat als een dier door hoge temperaturen en luchtvochtigheid niet meer zelf in staat is zijn lichaamstemperatuur te regelen. Runderen houden van temperaturen tussen -10°C en 18°C. Hogere temperaturen ervaart een rund al als te warm.

Rundvee houderij · 27. april 2020
Ik voorspel dat koelsystemen in rundveestallen snel tot de standaarduitrusting zullen gaan behoren. Mijn advies bij renovatie of nieuwbouwplannen: houdt rekening met de installatie van koelcapaciteit.

Rundvee houderij · 21. april 2020
Veel problemen rond dierenwelzijn, waaronder chronische honger door een te geringe melkgift bij kalveren, te vroeg spenen, thermische en lichamelijke aandoeningen, zijn gekoppeld aan een stress-response.

Rundvee houderij · 19. april 2020
Inzake dierenwelzijn, ontstaat er bij dieren die gehouden worden onder voor het dier niet optimale omstandigheden (ook qua omgang), stress.

Rundvee houderij · 31. maart 2020
De pens van de koe moet aan het voorjaarsgras wennen! Vers gras is immers geen kuilgras.

Meer weergeven