Rundvee houderij

Rundvee houderij · 16. januari 2020
In de onderontwikkelde pens mengt de melk zich met de daar vormende pensbacteriën, waardoor die gaan fermenteren en rotten. Daarbij ontstaan toxische, biogene amines, (basische stikstofverbindingen).

Rundvee houderij · 12. januari 2020
Om de eerste levensweken te overleven is het kalf in hoofdzaak aangewezen op melk en een geslaagde (voor)vertering van deze melk in de lebmaag.

Rundvee houderij · 30. december 2019
Het pasteuriseren van colostrum en koemelk kent helaas ook nadelen. Gedurende het pasteurisatieproces gaan er onvermijdelijk goede eiwitten kapot, en zal het immunoglobuline gehalte in het colostrum meestal dalen.

Rundvee houderij · 15. december 2019
Een maximale pasteurisatie temperatuur van 60°C is de meest ideale, het dood veel kiemen af en het verlies aan antistoffen ten gevolge van de pasteurisatie is acceptabel.

Rundvee houderij · 04. december 2019
Is ondanks alle inspanningen de bacteriële druk rond biestmanagement nog te hoog, dan kan biest pasteuriseren de bacteriële verontreiniging in de biest terugdringen.

Rundvee houderij · 26. oktober 2019
Koeien zijn zeer gesteld op rust en regelmaat. Ze hebben een uitstekend gevoel voor tijd. Het terugdraaien van de klok heeft voor sommige koeien, (net als voor sommige mensen), in meer of mindere mate een ontregeling van het dagritme tot gevolg.

Rundvee houderij · 07. oktober 2019
Ongeschoren dieren zullen het op stal vaak snel te warm krijgen. Jonge pinken en kalveren hebben een lange en zeer dichte wintervacht. Die “winterjas” hebben ze op stal niet nodig, ze gaan dan ook snel en erg zweten.

Rundvee houderij · 17. september 2019
Elk jaar kom ik het tegen, en dit jaar is hierop helaas geen uitzondering: Vergiftiging bij koeien, schapen en paarden door een overmatige inname van gallotannines uit eikels.

Rundvee houderij · 29. juli 2019
Kalveren met hittestress nemen minder voedsel op terwijl hun immuunsysteem verzwakt. Dit resulteert in een slechtere groei, verhoogde vatbaarheid voor ziekten en een hogere sterfte dan bij gematigde temperaturen. Hittestress treft kalveren voornamelijk wanneer 's nachts te weinig koeling optreedt.

Rundvee houderij · 10. juli 2019
Water vernevelen, of koeien gericht besproeien, wat werkt het beste? Deze vraag wordt regelmatig gesteld. Beide systemen hebben hun specifieke eigenschappen en effecten als het gaat om gericht koelen van onze koeien.

Meer weergeven