Succesvolle kalveropfok

Succesvolle kalveropfok · 29. januari 2020
De laatste tijd krijg ik veel vragen rond besmettingen met rota- & corona virussen bij kalveren. Daarom een woordje uitleg over deze virussen

Succesvolle kalveropfok · 28. januari 2020
Gelukkig gaat het bij het merendeel van de kalveren met het voeren goed. Maar het zijn net de kalveren waarmee het niet goed gaat, die de meeste tijd en energie van ons vergen…

Succesvolle kalveropfok · 16. januari 2020
In de onderontwikkelde pens mengt de melk zich met de daar vormende pensbacteriën, waardoor die gaan fermenteren en rotten. Daarbij ontstaan toxische, biogene amines, (basische stikstofverbindingen).

Succesvolle kalveropfok · 12. januari 2020
Om de eerste levensweken te overleven is het kalf in hoofdzaak aangewezen op melk en een geslaagde (voor)vertering van deze melk in de lebmaag.

Succesvolle kalveropfok · 30. december 2019
Het pasteuriseren van colostrum en koemelk kent helaas ook nadelen. Gedurende het pasteurisatieproces gaan er onvermijdelijk goede eiwitten kapot, en zal het immunoglobuline gehalte in het colostrum meestal dalen.

Succesvolle kalveropfok · 15. december 2019
Een maximale pasteurisatie temperatuur van 60°C is de meest ideale, het dood veel kiemen af en het verlies aan antistoffen ten gevolge van de pasteurisatie is acceptabel.

Succesvolle kalveropfok · 04. december 2019
Is ondanks alle inspanningen de bacteriële druk rond biestmanagement nog te hoog, dan kan biest pasteuriseren de bacteriële verontreiniging in de biest terugdringen.

Succesvolle kalveropfok · 25. augustus 2019
Langzaam drinkende kalveren moeten meer moeite doen om een hoeveelheid melk op te nemen. Daarbovenop stimuleert langzaam drinken de speekselproductie van het kalf. En speeksel is weer nodig voor een goede vertering van de opgenomen melk. Het is niet voor niets dat kalveren het schuim rond de bek hebben staan als ze onder de koe drinken. Drinkt het kalf te snel, dan bestaat de kans dat de melk in de longen, of via de slokdarmsleuf in de pens overloopt. In de pens gaat de melk gisten...

Succesvolle kalveropfok · 15. augustus 2019
Kalveren dienen met opgeheven kop en gestrekte hals te drinken. Dit versterkt de slokdarmsleuf reflex. Een onnatuurlijke drinkhouding voor het kalf is drinken uit een emmer (met of zonder drijvende speen). Deze methode heeft daardoor een negatieve invloed op de groei en de spijsvertering van het dier. Zou dit de reden kunnen zijn dat onze baby’s geen melk uit een soepbord krijgen...?

Succesvolle kalveropfok · 10. augustus 2019
Minder jeugdgroei betekent later minder melkpotentieel. Koeien die als kalf een daggroei van minder dan 600 gram hadden, produceerden in de éérste lactatie 460 Kg. melk minder ten opzichte van de kalveren met 1 Kg. daggroei.

Meer weergeven