· 

LOKKEN MET VOER... OF KAN HET OOK ANDERS?:

Iedere veehouder wil graag controle en leiderschap over zijn runderen. Belangrijk daarbij is dat dit NIET bereikt wordt door de dieren met (kracht)voer te lokken.

 

Leiderschap is in de dagelijkse omgang met kuddedieren een “werkwoord”. 

Het gaat niet vanzelf, alleen als de dieren u vertrouwen en respecteren hebt u controle over de groep en zullen ze gehoorzamen. Het werkt bovendien ook veel veiliger, sneller en efficiënter.

 

Als runderen weten dat u ze met (kracht)voer lokt, komen ze wel en zullen ze u ook kortstondig gehoorzamen. 

De insteek van het dier is daarbij erg simpel en duidelijk: 

“alles is goed, als ik maar als eerste bij het (kracht)voer kan”.

 

MAAR: WAT ALS HET (KRACHT)VOER OP IS? Gehoorzamen ze u dan ook nog, of zijn ze snel vertrokken?

 

 

Meestal gebeurt het laatste. Het is een ultieme uiting van het dier dat het u alleen maar als een “voederautomaat op twee benen” ziet en absoluut niet als een leider!

 

 

Ik kom regelmatig bij veel paarden en koeien het fenomeen tegen dat de zakken van de verzorger/eigenaar door de dieren stelselmatig en respectloos gecontroleerd worden op inhoud. 

Ondanks deze soms hilarische en erg onveilige situaties, blijven de meeste “tweebeners” toch volhouden hun dieren nooit met (kracht)voer te lokken…

 

Indien u als veehouder de moeite neemt om een groep zoogkoeien met kalveren, kalveren, jongvee of vaarzen (op stal of in de weide), enkele malen per week slechts 15 minuten per keer rustig te drijven, dan krijgt u een totaal andere relatie met deze dieren.

 

Met name de jonge dieren zijn van nature erg nieuwsgierig, en de angstige jonge dieren hebben als natuurlijke eigenschap dat als u ze rustig drijft, de angst snel omslaat in nieuwsgierigheid.

Door de dieren rustig te drijven, (zonder dat ze voor u wegrennen), leren ze gehoorzamen en u als verzorger te vertrouwen en te respecteren.

 

Naast een veiligere- en efficiëntere werkomgeving, vergroot het ook nog eens de arbeidsvreugde en het dierenwelzijn.

 

Een WIN-WIN situatie voor mens en dier!

 

Succes met oefenen, en mocht het niet lukken: u mag mij altijd vragen.